Πόσο συχνά και πόσο πρέπει να ποτίζετε τα φυτά της ντομάτας σας;

รดน้ำมะเขือเทศที่ปลูกในสวน

Πόσο συχνά και πόσο πρέπει να ποτίζετε τα φυτά της ντομάτας σας;

Καλλιεργώ ντομάτες στον κήπο μου εδώ και πολλά χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αντιμετώπισα πολλά προβλήματα παρασίτων, προβλήματα ασθενειών, ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά και ασθένειες όψιμης σήψης. παρ’ όλα αυτά Ακόμη και στα πρώτα μου χρόνια, μπορούσα να απολαύσω μια μικρή σοδειά. σπιτικές ντομάτες. Γιατί αυτό?

Τα φυτά πρέπει να αναπτυχθούν.Τα φυτά που καρποφορούν, όπως οι ντομάτες, θα κάνουν τα πάντα για να παράγουν καρπούς. γιατί πολλαπλασιάζουν περισσότερα φυτά τομάτας Αλλά δεν θέλουμε να «κάνουμε» την εποχή της ντομάτας μας. Θέλουμε τα φυτά μας να είναι υγιή, δυνατά και να παράγουν πολλές ντομάτες. και δεν έχεις παρά να δώσεις λίγο

Το σωστό πότισμα είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για να διατηρήσετε τα φυτά σας υγιή και καρποφόρα. Το σωστό πότισμα μπορεί να αποτρέψει την ασθένεια. αποτρέψτε τα λουλούδια από το να σαπίσουν τελικά και να μειώσει το πρόβλημα της ανεπάρκειας θρεπτικών συστατικών. Πόσο νερό πρέπει να δίνουμε στα φυτά της ντομάτας μας;? Και πόσο συχνά; Ας συζητήσουμε τις απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις.

Γιατί είναι σημαντικό το σωστό πότισμα;

Το πολύ νερό μπορεί να προκαλέσει αργή ανάπτυξη τομάτας, σήψη ριζών και κίτρινα φύλλα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ντομάτες είναι πολύ ακατάστατες. Πάρτε τη σωστή ποσότητα νερού.Πολύ λίγο νερό, το φυτό δεν θα αναπτυχθεί.

Πάρα πολύ και οι ρίζες θα σαπίσουν και το φυτό δεν θα αναπτυχθεί. στη χειρότερη περίπτωση Θα πάτε πολύ μακριά προς οποιαδήποτε κατεύθυνση και τελικά θα καταστρέψετε τα φυτά της ντομάτας σας. Είναι μια ευαίσθητη κλίμακα και πάντα αναζητούμε λύσεις Goldilocks.

Το υπερβολικό πότισμα είναι ένα κοινό πρόβλημα για τους οικιακούς κηπουρούς. Παρακάτω είναι μερικά κοινά προβλήματα ντομάτας που προκαλούνται από το υπερβολικό πότισμα.

υπερβολική δόση
  • Καχεκτική ανάπτυξη.
  • σήψη των ριζών
  • κακή παραγωγικότητα
  • Τελικά το λουλούδι σαπίζει.
  • σπασμένα φρούτα
  • Κίτρινη κάρτα.
  • Κυλημένα φύλλα.
  • Ο κίνδυνος παρασίτων και ασθενειών αυξάνεται.

πνιγμένο στο νερό, κάτι που είναι σπάνιο Αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα με τις ντομάτες. Ίσως παρατηρήσετε κίτρινη κάρταΤα φύλλα και οι βλαστοί μαραίνονται και δεν μεγαλώνουν.

Εκτός από το χάος Το να μάθετε πώς να ποτίζετε σωστά τις ντομάτες είναι αρκετά απλό. Μπορεί να χρειαστεί λίγη εξάσκηση στην αρχή, αλλά σύντομα θα το συνηθίσετε και δεν θα χρειάζεται να ανησυχείτε για το πότισμα των φυτών σας πολύ ή πολύ λίγο.

Πώς να ποτίζετε σωστά

Πριν μιλήσουμε για τη συχνότητα και την ποσότητα του νερού. Ας εξερευνήσουμε πρώτα πώς να ποτίζουμε σωστά. Αν και αυτά τα σημεία μπορεί να φαίνονται προφανή σε μερικούς ανθρώπους, Είναι όμως αντιπροσωπευτικό κοινά λάθη Πολλοί κηπουροί το κάνουν

νερό αργά και βαθιά

Πότισμα φυτών τομάτας από κόκκινο ποτιστήρι
Ποτίζουμε τις ντομάτες βαθιά και αργά.

οι ντομάτες σας θέλουν Συνεπής και σταθερή πρόσληψη νερού να μεγαλώσει και να καρποφορήσει όσο το δυνατόν περισσότερο Εάν προσθέτετε γρήγορα το χώμα κάθε λίγες μέρες, δεν θα έχετε κανένα όφελος από το φυτό. Ισοδυναμεί με το να πίνεις από ανοιχτή φωτιά Θα έχεις νερό, ναι, αλλά δεν θα χορταίνεις.

Μπορείτε να εγκαταστήσετε ένα σύστημα στάγδην άρδευσης στον κήπο σας. Ενεργοποιήστε το το πρωί για μερικές ώρες και απολαύστε τη μέρα σας. Εάν δεν έχετε σύστημα σταγόνας ή εάν φυτεύετε σε δοχεία Χρησιμοποιήστε βρύση αργής ροής. Αυτό θα σας επιτρέψει να ποτίζετε τα φυτά σε βάθος χωρίς να προκαλείτε περιττή απορροή νερού.

νερό στη βάση του φυτού

Ποτίστε τις ντομάτες στη βάση του φυτού.
Ποτίστε τις ντομάτες στη βάση του φυτού για να αποτρέψετε τα έντομα και το μαρασμό των φύλλων.

Είτε χρησιμοποιείτε σύστημα σταγόνας είτε λάστιχο, είστε σίγουροι. νερό στη βάση του φυτούΈνα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουν οι αρχάριοι κηπουροί είναι να ποτίζουν το φύλλωμα.

Μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της προσέλκυσης εντόμων, της προσβολής και ορισμένων μυκητιακών ασθενειών. Αντίθετα, επικεντρωθείτε στο πότισμα του εδάφους γύρω από το φυτό, έτσι ώστε οι ρίζες να πάρουν το νερό που χρειάζονται.

Μάλτσα για να συγκρατεί την υγρασία.

Μάλτσα ντομάτας στον κήπο
Το επίστρωμα διατηρεί την υγρασία του εδάφους, το προστατεύει από την υπερθέρμανση και εμποδίζει την ανάπτυξη των ζιζανίων.

Το μούλτι είναι εξαιρετικά σημαντικό για τις ντομάτες σας. Το μούλτι βοηθά στην πρόληψη της υπερβολικής θερμότητας. Βοηθά στη διατήρηση της υγρασίας του εδάφους αποτρέψτε το νερό να πιτσιλιστεί πίσω (που μεταδίδουν μυκητιασικές ασθένειες) και αποθαρρύνουν τα ζιζάνια.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια ποικιλία οργανικών υλικών ως σάπια φύλλα. Άχυρο, αποκόμματα γρασιδιού, ροκανίδια και ψιλοκομμένα φύλλα είναι όλα τα αντικείμενα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ξανά από τον κήπο σας. (εκτός εάν υποβληθεί σε επεξεργασία με ζιζανιοκτόνα/φυτοκτόνα)

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σάπια φύλλα που αγοράσατε από το τοπικό φυτώριο ή το κέντρο κήπου σας. Προσωπικά, μου αρέσει να χρησιμοποιώ φλοιό καρύδας για να καλύπτω το χώμα. Μπορείτε να αγοράσετε μπλοκ σάπια φύλλα που πρέπει να εμποτιστούν σε νερό πριν από τη χρήση.

Δεν έχει σημασία ποιο σάπια φύλλα θα επιλέξετε. Χρησιμοποιήστε ένα στρώμα πάχους 2-3″. για μέγιστο όφελος

Πόσο συχνά πρέπει να ποτίζω;

Αγρότες που ποτίζουν φυτά τομάτας
Η ποσότητα νερού που χρειάζεται για τις ντομάτες εξαρτάται από το κλίμα, τις βροχοπτώσεις και τον τύπο του εδάφους.

Καλό θα ήταν να ποτίζαμε τις ντομάτες στην ώρα τους. Ομολογώ ότι αυτό ήταν έκπληξη. Δυστυχώς, η φύση συχνά δεν το κάνει.

Πόσο νερό χρειάζεται το φυτό της ντομάτας σας; εξαρτάται από τον καιρό σαςβροχοπτώσεις στην περιοχή σας Το είδος του εδάφους στο οποίο καλλιεργείτε ντομάτες. Είτε φυτεύονται στο έδαφος είτε σε δοχείο και συνθήκες διαβίωσης

Κλίμα και βροχοπτώσεις

Κόκκινες ντομάτες στον κήπο μετά τη βροχή
Οι ντομάτες που καλλιεργούνται σε ζεστά κλίματα πρέπει να ποτίζονται πιο συχνά από τις ντομάτες που καλλιεργούνται σε υγρά κλίματα.

Εάν ζείτε σε ζεστό και ξηρό κλίμα Μάθετε εκ των προτέρων τι πρέπει να κάνετε. Ποτίζουμε συχνά τις ντομάτες.Από την άλλη, εάν ζείτε σε υγρό κλίμα με αρκετή βροχή. θα ποτίζεις λιγότερο Συνιστώ να συμμετάσχετε σε μια ομάδα κηπουρικής στην περιοχή σας για συμβουλές σχετικά με τη φροντίδα των ντοματών σας. τι λειτουργεί σε έναν τομέα Μπορεί να προκαλέσει το θάνατο των φυτών σας σε άλλη περιοχή.

Αλλά όταν πρόκειται για βροχή Η συμβουλή μου είναι απλή. μετά από δυνατή βροχή Τα φυτά σας δεν χρειάζεται να ποτίζονται για λίγο. Επειδή τα φυτά μπορούν να έχουν πρόσβαση στο νερό βαθιά στο έδαφος. Βεβαιωθείτε ότι το έδαφος δεν είναι αρκετά στεγνό για να ποτίζετε πολύ τα φυτά σας μετά τη βροχή. Διαφορετικά, κινδυνεύετε να δημιουργήσετε συνθήκες που ενθαρρύνουν τη σήψη των ριζών.

εδαφολογικές συνθήκες

νεαρές ντομάτες στον κήπο
Οι ντομάτες χρειάζονται πλούσιο, βιολογικό, γόνιμο, καλά στραγγιζόμενο έδαφος.

ενδιαφέρον πράγμα Το πιο σημαντικό ζήτημα είναι το σωστό πότισμα της ντομάτας. Το τέλειο μείγμα εδάφουςΟι ντομάτες χρειάζονται πλούσιο, καλά στραγγιζόμενο οργανικό έδαφος για να ευδοκιμήσουν.

Εάν χρησιμοποιείτε υπερυψωμένα κρεβάτια ή δοχεία Επιλέξτε χώμα γλάστρας που στραγγίζει καλά. και προσθέτουμε οργανική ύλη κατά τη φύτευση Εάν φυτέψετε απευθείας στο έδαφος Θα χρειαστεί να τροποποιήσετε το έδαφος πριν από τη φύτευση για να βεβαιωθείτε ότι είναι ελαφρύ, αργιλώδες και καλά αεριζόμενο (αυτό θα αποτρέψει τη συμπίεση του εδάφους).

Η καλή στράγγιση είναι πολύ σημαντική για τις ντομάτες. και το χώμα αρχίζει να στεγνώνει ανάμεσα στα ποτίσματα. Αν παλεύεις με βαρύ πηλό όπως εγώ Θα χρειαστεί να προσθέσετε τροποποιήσεις για τη βελτίωση της αποχέτευσης. Η τριμμένη καρύδα είναι μια εξαιρετική επιλογή για αυτό. καθώς ενισχύει τον αερισμό ακόμα και όταν είναι υγρό Κάνει τον πηλό πιο ελαφρύ και βοηθά στη διατήρηση της υγρασίας.

τοποθεσία

Καλλιέργεια τομάτας σε υπερυψωμένα κρεβάτια
Τα υπερυψωμένα κρεβάτια απαιτούν συχνό πότισμα καθώς το έδαφος στεγνώνει γρήγορα.

Εάν οι ντομάτες σας είναι φυτεμένες στο έδαφος Χρειάζονται λιγότερο νερό από αυτό που έχουν φυτευτεί. δοχείο ή υπερυψωμένο κρεβάτιΤο φυσικό έδαφος στεγνώνει γρήγορα με καλή αποστράγγιση.

στάδιο της ζωής

Πότισμα δενδρυλλίων ντομάτας που αναπτύσσονται σε γόνιμο έδαφος
Τα σπορόφυτα τομάτας χρειάζονται περισσότερο πότισμα για να αναπτύξουν το ριζικό τους σύστημα.

Η ηλικία του φυτού της ντομάτας σας επηρεάζει επίσης την ποσότητα νερού που χρειάζεται. στα αρχικά στάδια ανάπτυξης Τα νεαρά φυτά χρειάζονται πολύ νερό για να χτίσουν το ριζικό τους σύστημα.

Καθώς το φυτό μεγαλώνει και οι ρίζες διακλαδίζονται βαθιά στο έδαφος Απαιτεί περισσότερη πρόσβαση στο νερό και λιγότερη απόσταση από την επιφάνεια από πριν.

Από την άλλη πλευρά, τα μεγαλύτερα φυτά με μεγαλύτερα ριζικά συστήματα χρειάζονται περισσότερο νερό από τα μικρότερα φυτά. Γιατί το νερό θα αντληθεί πιο γρήγορα από το έδαφος.

Πόσο νερό να δώσω;

Πότισμα ώριμων φυτών τομάτας
Ποτίστε τις ντομάτες όταν στεγνώσει το χώμα σε βάθος 1-2 ίντσες.

Ο γενικός κανόνας είναι να ποτίζετε τις ντομάτες σας. περίπου 1,5-2 ίντσες την εβδομάδα για φύτευση στο έδαφος Αλλά όπως μόλις αναφέραμε. Περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως ο άνεμος, η ζέστη, η υγρασία, οι βροχοπτώσεις και ο τύπος του εδάφους. Όλα παίζουν ρόλο στην προσαρμογή αυτού του αριθμού προς τα πάνω ή προς τα κάτω. Φυσικά, η ηλικία του δέντρου και η κατάστασή του κάνουν την ποσότητα του νερού που χρειάζεται να ποικίλλει πολύ.

Αντί να προσπαθείτε να μετρήσετε την ποσότητα νερού που λαμβάνει το φυτό σας σε ίντσες, μετρήστε το σε ίντσες. (Πράγμα που είναι πραγματικά δύσκολο…) Σας προτείνω να σκεφτείτε το χώμα σας.

Ποτίστε τις ντομάτες σας μόνο όταν το ανώτερο στρώμα του εδάφους είναι στεγνό. Μπορείτε να νιώσετε το δάχτυλό σας να δείχνει προς τα κάτω μια ή δύο ίντσες. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποτρέψετε τον κίνδυνο υπερβολικού ποτίσματος όταν προσπαθείτε να ποτίσετε με ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Εάν ποτίζετε αργά και βαθιά, η ποσότητα του νερού που ποτίζετε εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά του εδάφους και του φυτού και όχι από τον αριθμό. κατώτατη γραμμή μόνο Ποτίστε τις ντομάτες σας όταν χρειάζεται.!

τελικές σκέψεις

μάθηση Πόσο νερό χρειάζεται το φυτό ντομάτας σας; Στην αρχή θα χρειαστεί κάποια δοκιμή και λάθος. Σας εγγυώμαι ότι θα κάνετε πολλά λάθη στην πρώτη ή δύο σεζόν σας. Ξέρω ότι το κάνω!

Αλλά καθώς προοδεύετε και μεγαλώνετε ως κηπουρός, Θα αναπτύξετε διαίσθηση που θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε τις ανάγκες της ντομάτας και άλλων καλλιεργειών. στον κήπο σου καλύτερα Καλή φύτευση!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *