Ultimate Guide: How to Care for Santa Rita Cactus

ดอกกระบองเพชรลูกแพร์เต็มไปด้วยหนามบาน

Ultimate Guide: How to Care for Santa Rita Cactus

Ένας όμορφος κήπος μπορεί να μην φαίνεται εφικτός στόχος. Τα περισσότερα φυτά περνούν μια περίοδο αδράνειας το χειμώνα. Και υπάρχει μικρή ανάπτυξη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.Ωστόσο, σχεδόν όλα τα φυτά εσωτερικού χώρου ανθίζουν για μερικούς μήνες πριν μαραίνονται. με την κατάλληλη φροντίδα Το φυτό σας θα συνεχίσει να αναπτύσσεται για πολλά χρόνια ακόμα.

Ο κάκτος Santa rita, κοινώς γνωστός ως μωβ φραγκόσυκο, αποτελεί εξαίρεση. Ο πολύχρωμος φλοιός αυτών των ελκυστικών παχύφυτων γίνεται βαθύ μωβ το χειμώνα. και αλλάξτε σε ανοιχτό μπλε-γκρι σε υψηλότερες θερμοκρασίες την άνοιξη Θα εμφανιστεί ένα μεγάλο κίτρινο λουλούδι.

Ιθαγενής στο Μεξικό Υπάρχουν περισσότερες από 40 ποικιλίες αυτού του ζωηρού φυτού και μπορούν να φτάσουν σε ύψος έως και 8 πόδια. Τα αργά αναπτυσσόμενα, βρώσιμα παχύφυτα έχουν επίπεδους, ακανθώδεις λοβούς. Στους περισσότερους αρέσει η βρώσιμη εμφάνιση και η διακοσμητική τους φύση.

Σε αυτό το άρθρο, θα μάθουμε περισσότερα σχετικά με την καλλιέργεια και τη φροντίδα του κάκτου Santa Rita. Ας ξεκινήσουμε.

θα μεγαλώσει

Τα παχύφυτα της ερήμου, όπως το φραγκόσυκο, δεν ανέχονται τη συνεχή υγρασία. Επομένως, συνιστούμε τη φύτευση σε δοχεία που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες αποστράγγισης των φυτών. Βεβαιωθείτε ότι το δοχείο σας, ειδικά η γλάστρα, έχει αρκετές οπές αποστράγγισης στον πάτο.

Γεμίστε τη γλάστρα σας με χυμώδες μείγμα και μετακινήστε τη σε ένα ζεστό σημείο. Το κάτω στρώμα πρέπει να είναι χαλίκι για καλύτερη αποστράγγιση. Ξεκινήστε σπέρνοντας σπόρους. Σπρώξτε το λίγο στο χώμα και τοποθετήστε το κοντά σε ένα ηλιόλουστο περβάζι παραθύρου ή κάτω από έντονο φως.

Ο πολλαπλασιασμός είναι πολύ πιο γρήγορος από τη σπορά των σπόρων. Αν ο κάκτος έχει ρίζες Μεταφυτέψτε το φραγκόσυκο σε μια μεγαλύτερη γλάστρα. αν μετακινήσεις το δέντρο Περιμένετε μέχρι να κρυώσει ο καιρός για να αποφύγετε τον κίνδυνο παγετού και βροχής.

Μπορείτε να αγοράσετε νεαρά φυτά στο φυτώριο της περιοχής σας και να τα φυτέψετε στον ήλιο με καλά στραγγιζόμενο έδαφος. Αν και η άνοιξη είναι η καλύτερη εποχή για μεταφύτευση. Αλλά μπορείτε πάντα να μετακινήσετε τα φυτά σας εάν ζείτε σε ξηρή περιοχή όπως η Νότια Καλιφόρνια.

διάδοση

Μπορείτε να πολλαπλασιάσετε τον κάκτο του Άγιου Βασίλη. Η Ρίτα μπορεί να φυτευτεί με σπόρο ή με μοσχεύματα. Συνιστούμε την ανάπτυξη από το φλοιό καθώς είναι αρκετά γρήγορη και εύκολη. Κόψτε μερικά στελέχη από το μητρικό φυτό σε ζεστό καιρό.

Τοποθετήστε το στρώμα κοπής σε δροσερό μέρος και περιμένετε μια ή δύο εβδομάδες για να επουλωθούν τα μοσχεύματα πριν το φυτέψετε. Στη συνέχεια σπρώξτε περίπου μια ίντσα του κλαδιού μέσα στο δοχείο σας. Ακριβώς αρκεί για να πάρει το φυτό όρθιο και να ριζώσει σε λίγες εβδομάδες. Μην ποτίζετε μέχρι να δείτε σημάδια ανάπτυξης.

Αν θέλετε να πολλαπλασιαστείτε με σπόρο Πάρτε μερικούς σπόρους από τα ώριμα φρούτα και πλύντε τα καλά. Αφήστε τους σπόρους να στεγνώσουν καλά και πασπαλίστε τους σε υγρές, καλά στραγγισμένες πήλινες γλάστρες. Καλύψτε τους σπόρους με ένα λεπτό στρώμα χώματος ή άμμου. Τέλος, καλύψτε το βάζο σας με ημιδιαφανές χαρτί και τοποθετήστε το σε μια ηλιόλουστη θέση. Η βλάστηση μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες έως μήνες.

Απαιτήσεις για την καλλιέργεια του κάκτου Santa Rita σας

Η σωστή φροντίδα του φραγκόσυκου ξεκινά με τη γνώση των ιδανικών συνθηκών που χρειάζεται το φυτό σας για να ευδοκιμήσει.

νερό

Τα φραγκόσυκα είναι ανθεκτικά στην ξηρασία και χρειάζονται περιστασιακό πότισμα. Αυτό το φυτό είναι όπως τα περισσότερα παχύφυτα. Αποθηκεύστε νερό στα τεμαχισμένα στελέχη. Ποτίστε μόνο όταν το υπόστρωμα είναι στεγνό. Όλη την άνοιξη και το καλοκαίρι Σας προτείνουμε μία ή δύο φορές την εβδομάδα.

Το χειμώνα, όπως το φθινόπωρο και το χειμώνα Μπορείτε να ποτίζετε το φραγκόσυκο μία ή δύο φορές το μήνα. όταν ποτίζετε τα φυτά Βρέξτε το, μην το μουλιάζετε.Οι ρίγες θα φαίνονται πιο κοντές και πιο λεπτές κάτω από το νερό. Πίνετε αρκετό νερό εάν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα Από την άλλη πλευρά, το πολύ νερό μπορεί να μειώσει το χρώμα των μωβ μπαλωμάτων.

φως

Ο κάκτος φραγκόσυκου χρειάζεται μια καλά φωτισμένη τοποθεσία για να ευδοκιμήσει. Ο κάκτος Santa Rita είναι ένα τροπικό φυτό που ευδοκιμεί στη ζέστη, επομένως τοποθετήστε το φυτό σας σε μια τοποθεσία που δέχεται τουλάχιστον έξι ώρες απευθείας ηλιακό φως. Συνιστούμε τα παράθυρα που βλέπουν δυτικά ή νότια.

Ο κάκτος φραγκόσυκου χρειάζεται μια καλά φωτισμένη τοποθεσία για να ευδοκιμήσει.

γη

santa cactus Η Ρίτα μπορεί να ανεχθεί κακές εδαφικές συνθήκες εφόσον η αποστράγγιση είναι καλή.Ωστόσο, το φυτό προτιμά ελαφριά, χαλίκια ή καλά στραγγιζόμενα αμμώδη εδάφη. Μπορείτε να προμηθευτείτε έτοιμα υλικά φύτευσης ή να φέρετε τα δικά σας.

γλάστρα με χώμα και φυτό
Προτιμά αμμώδες ή αμμώδες έδαφος με καλή στράγγιση.

στην παραγωγή φυτικού υλικού Ανακατέψτε ίσα μέρη κομπόστ, χώμα, άμμο ή περλίτη Αποφύγετε χώμα πλούσιο σε άργιλο γιατί μπορεί να προκαλέσει στασιμότητα. Αν δεν έχεις άλλη επιλογή Μπορείτε πάντα να αναμίξετε πηλό με άμμο ή τύρφη.

θερμοκρασία και υγρασία

Ο κάκτος Santa Rita ευδοκιμεί σε ζεστά, ξηρά καλοκαίρια της ερήμου. Μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί και σε χαμηλές θερμοκρασίες. δροσερός χειμώνας καυτό καλοκαίρι και η χαμηλή υγρασία είναι ιδανικές συνθήκες για αυτό το παχύφυτο.

Η εσωτερική θερμοκρασία και η υγρασία είναι γενικά αποδεκτές για το φραγκόσυκο.Ωστόσο, το φυτό δεν ανέχεται υψηλή υγρασία, αν και η θερμοκρασία είναι η βέλτιστη. Αποφύγετε τεχνητές πηγές όπως κλιματιστικά. καθώς μπορεί να προκαλέσει υψηλές διακυμάνσεις της θερμοκρασίας.

Πώς να φροντίσετε το φραγκόσυκο σας

Φροντίδα Santa Cactus Η Ρίτα είναι κάτι περισσότερο από τις κατάλληλες συνθήκες. Αν και το φυτό είναι χαμηλής συντήρησης. Αλλά θα χρειαστεί να κάνετε λίγη δουλειά για να έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα.

σίτιση

santa cactus Η Ρίτα δεν χρειάζεται λίπασμα. Αλλά τα θρεπτικά συστατικά θα χρησιμοποιηθούν πιο γρήγορα στο δοχείο. Και μπορεί να χρειαστεί να ταΐσετε τα φυτά σας. για νεαρά φυτά Λιπάνετε με ίσες ποσότητες αζώτου, φωσφόρου και ποτάσας κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου και ακολουθήστε τις οδηγίες του προϊόντος.

Τα λιπάσματα με υψηλή περιεκτικότητα σε άζωτο βοηθούν στην ανάπτυξη μεγαλύτερων λοβών. Λιπάσματα χαμηλής περιεκτικότητας σε άζωτο βοηθούν στην παραγωγή λουλουδιών και φρούτων. Μην ταΐζετε τα φυτά σας το χειμώνα γιατί δεν υπάρχει ανάπτυξη.

κλάδεμα

Το κλάδεμα δεν είναι απαραίτητο. Αλλά θα βοηθήσει τα φυτά σας να αναπτυχθούν και να πολλαπλασιαστούν. Η καλύτερη εποχή για κλάδεμα είναι την άνοιξη ή τα τέλη του καλοκαιριού όταν ο φλοιός είναι νεαρός. Γίνονται ξυλώδη καθώς ωριμάζουν και κόβονται δύσκολα.

Αφαιρέστε τα κακώς καλουπωμένα τακάκια που φαίνονται κατεστραμμένα και μπορεί να τρίβονται μεταξύ τους. πέσει έξω από το κέλυφος Τα μικροσκοπικά ακάρεα που ονομάζονται γλοχίδια μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό του δέρματος και αναπνευστικά προβλήματα.

Για να αφαιρέσετε την καρτέλα Πιάστε το με λαβίδες και χρησιμοποιήστε ένα κοφτερό μαχαίρι κουζίνας ή ένα ψαλίδι τρίψιμο με οινόπνευμα για να αφαιρέσετε τη γλωττίδα στη βάση. Ξεκινήστε κάνοντας ένα ελαφρύ κόψιμο Αρχικά αφαιρέστε το μικρό φλοιό ανάμεσα στα στελέχη. Στη συνέχεια μετακινηθείτε στο πάνω μέρος.

επανεκκίνηση

Όταν οι ρίζες μεγαλώνουν πέρα ​​από τη γλάστρα ή το φυτό φαίνεται ασταθές στο δοχείο μετακινήστε την κατσαρόλα Η καλύτερη εποχή για μεταμόσχευση είναι η άνοιξη. Βεβαιωθείτε ότι το έδαφος είναι στεγνό πριν τη φύτευση. Στη συνέχεια πιάστε τη βάση και χτυπήστε τον λαδωμένο πηλό.

Μεταφέρουμε σε λίγο μεγαλύτερη κατσαρόλα και αλατοπιπερώνουμε με τα ζουμερά υλικά. Αποφύγετε το πότισμα των φυτών αμέσως. Δώστε χρόνο στις ρίζες να συναρμολογηθούν ξανά. Ελέγξτε τον ρυθμό ανάπτυξης για να δείτε εάν τα φυτά σας χρειάζονται αναφύτευση. Εάν το φυτό αναπτύσσεται αργά, ήρθε η ώρα να αναφέρετε.

αραίωση του καρπού

Η αραίωση των καρπών περιλαμβάνει την αφαίρεση της περίσσειας φρούτων και λουλουδιών για μείωση της παραγωγής και βελτίωση της ποιότητας. Το αραίωμα πρέπει να γίνεται δύο εβδομάδες πριν από τον σχηματισμό του καρπού. κατά την αραίωση φυτών Αφήστε περίπου 10 φρούτα ανά στέλεχος.

Απομάκρυνση των περιττών καρπών και λουλουδιών για μείωση της παραγωγής και βελτίωση της ποιότητας.

συγκομιδή

Τα φραγκόσυκα μπορούν να καταναλωθούν ωμά ή να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή χυμού. Υπάρχουν επίσης ισχυρισμοί ότι τα επιθέματα είναι αποτελεσματικά στη θεραπεία του διαβήτη και της υψηλής χοληστερόλης.Ωστόσο, πριν από τη συγκομιδή του καρπού, πρέπει να ληφθεί μέριμνα, όπως να φοράτε γάντια για την πρόληψη των αγκάθων.

Επιλέξτε νεαρό φλοιό, καθώς ο ώριμος φλοιός είναι πιο αιχμηρός και ινώδης στην υφή. Κρατήστε το χαλάκι και χρησιμοποιήστε το άλλο σας χέρι για να κόψετε το χαλάκι από το δέντρο με το ένα χέρι.

φρούτο κάκτου santa rita
Ελέγξτε τον ρυθμό ανάπτυξης για να δείτε εάν τα φυτά σας χρειάζονται αναφύτευση.

Χρησιμοποιήστε χοντρά γάντια ή λαβίδες για τη συγκομιδή του καρπού. Στη συνέχεια στρίψτε κάθε φρούτο για να το αφαιρέσετε.Τα ώριμα φρούτα είναι πορτοκαλί, κόκκινο ή μοβ, ενώ τα ανώριμα είναι πράσινα.

Προβλήματα με κάκτους Santa Rita

παράσιτα και ασθένειες

Το φραγκόσυκο του Άη Βασίλη Η Ρίτα γενικά δεν έχει ασθένεια. Αλλά μπορεί να επηρεαστεί από αλευρώδη ή σκωρία. Τα λέπια μοιάζουν με βαμβακερά σεντόνια ενώ τα αλευρώδη είναι λευκά. Και οι δύο ρουφούσαν γάλα από τα μαξιλάρια. Χρησιμοποιήστε ένα υπό πίεση ρεύμα νερού για να απαλλαγείτε από τα σφάλματα.

για πιο σοβαρές εστίες Κόψτε λίγο από το φλοιό από το κέντρο της συστάδας το καλοκαίρι όταν τα έντομα είναι πιο δραστήρια ή χρησιμοποιήστε εντομοκτόνο σαπούνι.

καλοκαίρι

Το ηλιακό έγκαυμα συμβαίνει όταν μετακινείτε ένα φυτό εσωτερικού χώρου σε ανοιχτό χώρο με άμεσο ηλιακό φως. Για παράδειγμα, ένα καμένο από τον ήλιο φραγκόσυκο κιτρινίζει. Τοποθέτηση επιστρώματος σε νέα δέντρα Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο εγκαύματος από τον ήλιο.

πολύ πότισμα

Το υπερβολικό πότισμα προκαλεί σήψη των ριζών και ουλές. Αν ο κορμός έχει σκουριασμένο χρώμα Τα φυτά σας παίρνουν πολύ νερό. Μην ποτίζετε τον κάκτο Santa Rita εάν το χώμα είναι ακόμα υγρό. Περιμένετε να στεγνώσει τελείως.

Μην ποτίζετε τον κάκτο Santa Rita εάν το χώμα είναι ακόμα υγρό. Περιμένετε να στεγνώσει τελείως.

μόλυνση

Οι κοινώς γνωστές λοιμώξεις είναι η κηλίδα στο pad Phyllosticta και η κηλίδα κάρβουνου.Η κηλίδα της νυχτερίδας Phyllosticta μοιάζει με μαύρη βλάβη στο φλοιό. ενώ η χόβολη εμφανίζεται ως κυκλικά εξογκώματα.Πρώτον, καταστρέψτε το φυτό για να αποτρέψετε την εξάπλωση της μόλυνσης.

Αναζητάτε φυτά που δεν χρειάζονται συντήρηση, διακοσμητικά και βρώσιμα για να δώσουν χρώμα στο σπίτι σας; Το φραγκόσυκο είναι μια άξια προσθήκη στη συλλογή φυτών εσωτερικού χώρου.

Τελευταία ενημέρωση στις 2023-06-04 / Σύνδεσμοι συνεργατών / Εικόνες από το Amazon Product Ads API.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *